Home Blog 10 Tips om energie te besparen in huis

10 Tips om energie te besparen in huis

Gepubliceerd op 13 juli 2023

Het besparen van energie in huis kan niet alleen leiden tot een lagere energierekening, maar het is ook beter voor het milieu. Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en we kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk door bewust om te gaan met onze elektrische apparaten. Hieronder volgen tien tips om energie te besparen in huis.

  1. Schakel apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het kan u veel geld besparen. Vergeet niet om ook de stekkers uit het stopcontact te halen, omdat sommige apparaten zelfs in stand-by modus nog steeds energie verbruiken.

  2. Kies voor energiezuinige apparaten. Wanneer u een nieuwe koelkast, wasmachine of vaatwasser koopt, let dan op het energielabel. Hoe hoger de energie-efficiëntieklasse, hoe minder energie het apparaat verbruikt.

  3. Vervang oude gloeilampen door LED-lampen. LED-lampen zijn veel efficiënter en verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele gloeilampen.

  4. Gebruik een powerstrip. Door uw apparaten op een powerstrip aan te sluiten, kunt u ze allemaal tegelijkertijd uitschakelen en zo sluipverbruik voorkomen.

  5. Pas uw gebruik van elektrische apparaten aan. Bijvoorbeeld: gebruik een elektrische waterkoker in plaats van een gasfornuis om water te koken, of gebruik een magnetron in plaats van een oven voor kleine gerechten.

  6. Verwijder stof van elektrische apparaten. Stof op elektrische apparaten kan ervoor zorgen dat ze meer energie verbruiken om te werken, dus regelmatig schoonmaken kan energie besparen.

  7. Installeer een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat helpt u om uw verwarming en koeling efficiënter te gebruiken en om uw energierekening te verlagen.

  8. Laad uw mobiele apparaten op tijdens de daluren. Elektriciteitsbedrijven rekenen in sommige gebieden hogere tarieven tijdens de piekuren, dus door uw telefoon en tablet op te laden tijdens daluren, kunt u geld besparen.

  9. Gebruik de energiebesparende modus op uw apparaten. Veel apparaten hebben tegenwoordig een energiebesparende modus die het energieverbruik kan verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.
  10. Controleer uw isolatie. Goede isolatie helpt warmte vast te houden, waardoor uw verwarming minder vaak hoeft te werken en u energie kunt besparen.

Door deze tien eenvoudige tips te volgen, kunt u uw energieverbruik en -kosten verminderen en tegelijkertijd uw impact op het milieu verkleinen. Bovendien zijn deze tips ook nog eens goed voor uw portemonnee.

Zullen we afspreken?

Heb je een vraag?