Home Kookgroep installatie

Kookgroep installatie

Kookgroep installatie

Kookgroep installatie

Gaat u elektrisch koken, zoals keramisch of inductie? En bedraagt het vermogen van de kookplaat tussen 3681 - 7360 watt? Dan dient u uw groepenkast uit te laten breiden met een aparte kookgroep. Hiermee voorkomt u toekomstige stroomstoring.

  • Perilex aansluiting
  • Goedkoop in vergelijking met andere
  • Snel uitgevoerd
  • Wij geven u advies op maat
Offerte aanvragen
Het aanschaffen keramische of inductiekookplaat

Het aanschaffen keramische of inductiekookplaat

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen van het gas af willen om te gaan koken met een elektrische kookplaat, ook wel de inductieplaat of keramische kookplaat genoemd. Het aanbod is erg groot en de prijzen verschillen dan ook van €250,- tot wel €5000,- . Bij de aanschaf van een elektrische kookplaat is het belangrijk om op te letten hoeveel vermogen deze verbruikt zodat uw groepenkast dit aan kan zonder kortsluiting te veroorzaken.

Omdat niet elke groepenkast hiervoor geschikt is, kunt u voor advies op maat het best contact met ons opnemen. Wij zullen u informeren over de drie vereiste elementen voor het aansluiten en gebruiken van een elektrische kookplaat.

De elektrische kookplaat aan laten sluiten

De elektrische kookplaat aan laten sluiten

Een elektrisch kookplaat verbruikt veel vermogen en sluit u aan op een aparte (kook)groep. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de elektrische kookplaat op een ‘normale’ groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen.

Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet u deze laten aanleggen door een elektricien. Daarbij is het goed om te weten dat de elektrische kookplaat meestal geleverd wordt zonder stekker en snoer. De elektricien sluit de kabel voor u aan.

Installeer de elektrische kookplaat niet zelf. Als een toestel verkeerd is aangesloten heeft u geen recht op garantie! Bovendien is niet goed aangelegde elektrische installatie levensgevaarlijk.

 

Ik wil een afspraak maken
Perilex aansluiting

Perilex aansluiting

De standaard stopcontact is wel bekend en zitten in uw hele huis verwerkt. Maar er zijn ook elektronische apparaten die moeten worden aangesloten door middel van een perilex aansluiting. Dit is een soort stopcontact die veel meer stroom levert dan een standaard stopcontact. Een perilex aansluiting gebruikt u dan ook alleen voor krachtige elektrische apparaten denk hierbij aan een elektrische kookplaat of vaatwasser.

Belangrijk om te weten is dat een Perilex aansluiting op twee manieren aangesloten kan worden:

  • 2x één fase (2x 230V) waarbij in de groepenkast een zgn “kookgroep” is gerealiseerd.
  • 3 fase (400V – in de volksmond krachtstroom genoemd)
Offerte aanvragen
Nieuwe keukenapparatuur

Nieuwe keukenapparatuur

Stel u heeft een nieuwe keuken gekocht. De nieuwe keuken is vaak voorzien van veel nieuwe apparaturen, zoals een vaatwasser, oven, combimagnetron, inductiekookplaat of Quooker. Het is daarom verstandig om een elektricien te raadplegen. De elektricien kan aan de hand van het vermogen een realistische plan maken, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken voor de toekomst.

Nieuwe keukenapparatuur met een vermogen gelijk of hoger aan 2.000 watt afhankelijk van de omstandigheden, verstandig om apart op een groep te zetten. Let er bij het aansluiten van keukenapparatuur overigens altijd op dat de aansluitingen niet achter het apparaat worden geplaatst; dat maakt het lastig bij eventuele reparaties.

Tip: op het typeplaatje of in de gebruiksaanwijzing van elektrische apparatuur, kunt u precies zien hoeveel vermogen (watt) elk apparaat vraagt.

Fase aansluiting

Fase aansluiting

Bij het realiseren van een kookgroep installatie krijgen wij vaak de vraag: “Moet ik nou een 2/fase of een 3/fase inductieplaat aanschaffen?” Het antwoord is vaak afhankelijk van uw huidige installatie. Onderaan treft u de voordelen van een 2/fase en 3/fase installatie:

Voordelen 2/fase installatie: Een lager energie rekening, meer ruimte in de groepenkast, geen 3/fase verzwaring nodig, kosten besparend op installatie kosten.

Voordelen 3/fase installatie: Meer vermogen betekend grotere keukenapparatuur, Tijdbesparend, geen omkijken naar uw elektriciteit’s belasting, Voorbereid voor de toekomst.

Offerte aanvragen

Verband NEN1010 & Kookgroep

NEN1010 is een veiligheid’s bepalende norm die door elke professionele elektronische installatie bedrijf wordt inzet om de veiligheid in uw huis te waarborgen. Ook bij een kookgroep installatie wordt de NEN1010 norm toegepast. Hieronder ziet u een tabel met de NEN1010 norm die wordt toegepast bij een kookgroep installatie.

Nederlandse huisinstallaties vallen onder de NEN 1010. Deze norm beschrijft veiligheidsbepalingen waaraan een huisinstallatie dient te voldoen.
Deze norm is geen wet. Echter is het wel zo dat als er van de norm afgeweken wordt dat je dan verplicht bent om aan te tonen dat met een “eigen” oplossing dezelfde veiligheid wordt bereikt.

  • Aansluitwaarde gelijk/hoger dan 2000W moet op een aparte groep.
  • Een dubbele kookgroep (2/fasen) telt als een groep.
  • Kookgroep moet op dezelfde aardlekschakelaar worden aangesloten.
  • Achter 1 aardlekschakelaar 4 groepen.
  • 5 aderige 2,5 mm² YMVK kabel toegestaan bij kookgroep installatie.
  • 3/fase krachtstroom aansluiting met 4mm² kabelmateriaal

Zullen we afspreken?

Heb je een vraag?