Home Blog Verouderde elektra vervangen

Verouderde elektra vervangen

Gepubliceerd op 25 juli 2024

Elektriciteitsdraden van Toen en Nu!

Vroeger waren de kleuren van elektriciteitsdraden anders dan nu. Toen gebruikten ze vaak rode en groene draden. De rode draad bracht de elektriciteit naar je apparaten, de fase draad. De groene draad ook bekend als de nuldraad hielp om je veilig te houden door de stroom naar de aarde te leiden als er iets misging.

Tegenwoordig gebruiken we andere kleuren om het makkelijker en veiliger te maken. Nu is de bruine draad de fase-draad die de stroom brengt, de blauwe draad is de nuldraad, en de groen geel draad is de aarddraad voor veiligheid.

Als je een huis hebt met de oude rode en groene draden, moet je extra voorzichtig zijn. Het is vaak beter om deze oude draden te vervangen door de nieuwe kleuren zodat alles veilig en volgens de nieuwste regels is.

Waarom oude elektriciteitsdraden gevaarlijk kunnen zijn

Oude kleuren

Oude elektrische draden in de kleuren rood en groen kunnen gevaarlijk zijn. Dit komt omdat deze kleuren niet meer voldoen aan de nieuwste veiligheidsregels. In Nederland volgen we de regels NEN1010 en NEN3140 voor woningen. Bij grotere gebouwen kijken we naar de regels van SCIOS. Als de kleuren niet kloppen, kan het verwarrend zijn tijdens reparaties of aanpassingen. Dit verhoogt het risico op elektrische schokken of kortsluiting. Het is dus belangrijk om oude draden te vervangen door de nieuwe kleuren om alles veilig te houden.

Verouderde materialen en slijtage

Oude draden en materialen kunnen niet meer veilig zijn omdat ze na verloop van tijd verslijten. De isolatie om de draden kan scheuren of broos worden, waardoor de draden bloot komen te liggen. Dit kan leiden tot kortsluiting of brand. Ook kunnen oude materialen niet goed meer functioneren zoals ze bedoeld zijn, omdat ze niet zijn ontworpen om met de huidige elektrische belasting om te gaan. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en zorg je ervoor dat je verzekering je kan helpen als er iets misgaat.

Veiliger te werk gaan

Renovatie van de oude bedrading is daarom belangrijk. Het vervangen van verouderde bedrading met de huidige kleurcodes en materialen vermindert het risico op gevaarlijke situaties. Het zorgt ervoor dat je installatie veilig is, voorkomt problemen met verzekeringen en beschermt je huis tegen brand. Door oude bedrading te vernieuwen, investeer je in de veiligheid van je huis en je eigen gemoedsrust.

Slechte Aarding

Als de oude draden niet goed zijn geaard, betekent dit dat ze niet goed kunnen zorgen voor een veilige afvoer van elektriciteit als er iets misgaat. Dit kan ervoor zorgen dat je een elektrische schok krijgt als er een probleem is.

Moeilijk Onderhoud

Oude draden zijn vaak moeilijk te onderhouden en te repareren. Omdat ze verouderd zijn, kunnen ze vaker kapot gaan en kunnen er stroomstoringen optreden. Dit betekent dat je elektriciteit soms zomaar uitvalt, wat vervelend en zelfs gevaarlijk kan zijn. Als je merkt dat je vaak stroomstoringen hebt, kan dit een teken zijn dat er een probleem is met je oude draden. Het is dan slim om ze te laten vervangen om je huis veilig en betrouwbaar te houden.

Als je meer wilt weten of hulp nodig hebt, kun je contact met ons opnemen. 

Veilig elektriciteitsdraden vervangen

Als je oude elektriciteitsdraden in je huis wilt vervangen, begint het proces met het vinden van een goede en gecertificeerde elektricien. Deze elektricien weet alles over elektriciteit en kan veilig de draden vervangen. Eerst wordt er gekeken naar de oude draden om te zien of ze echt versleten of beschadigd zijn. Er wordt bepaald welke draden en onderdelen vernieuwd moeten worden.

Voordat er iets verandert, moet de stroom helemaal uitgeschakeld worden. Dit is heel belangrijk om te voorkomen dat iemand een elektrische schok krijgt. De elektricien haalt vervolgens voorzichtig de oude draden weg. Dit wordt gedaan op een veilige manier om te zorgen dat er geen schade ontstaat.

Na het verwijderen van de oude draden, plaatst de elektricien de nieuwe draden en stopcontacten. Deze nieuwe draden zijn vaak beter beschermd en hebben kleuren die makkelijker te begrijpen zijn. Zodra alles is geïnstalleerd, test de elektricien alles om zeker te zijn dat het goed werkt en veilig is.

Door deze stappen te volgen, worden oude draden vervangen door nieuwe, veilige draden, en zorg je ervoor dat je elektrische systeem goed en veilig blijft werken!

Elektra Contact Mascotte

Zullen we afspreken?