We leggen je alles uit over de 3-fasen aansluiting. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je het niet precies. Een 3-fasen aansluiting wat is het of waarom het belangrijk is.In dit artikel vertellen we je in eenvoudige woorden wat een 3-fasen aansluiting is, waarom je het misschien nodig hebt en welke voordelen het biedt.
- Wat is een 3-fasen aansluiting
- Hoe werkt een 3-fasen aansluiting
- Hoe herken je een 3-fasen aansluiting
- Wanneer heb je een 3-fasen aansluiting nodig
- Hoe laat je een 3-fasen aansluiting aanleggen
5.1 Stappenplan voor de overstap - Wat kost een 3-fasen aansluiting
- Veelgestelde vragen over 3-fasen
- Klaar voor de toekomst?
Wat is een 3-fasen aansluiting?
Laten we beginnen bij het begin. Een 3-fasen aansluiting is een manier waarop stroom je huis binnenkomt. Het is alsof je niet één, maar drie snelwegen voor stroom hebt. Dit zorgt ervoor dat je meer elektriciteit tegelijk kunt gebruiken zonder dat je stoppen doorslaan. De meeste huizen hebben een 1-fase aansluiting. Hierbij komt er stroom via één kabel naar binnen. Bij een 3-fasen aansluiting komen er vier kabels je huis binnen:
- Drie fase-draden (de snelwegen voor stroom).
- Eén nuldraad (dit zorgt dat de stroom weer terug kan).
Met een 3-fasen aansluiting kan je huis meer stroom tegelijk aan. Dit is nodig als je grote apparaten gebruikt die veel elektriciteit nodig hebben.
Hoe werkt een 3-fasen aansluiting?
Bij een 1-fase aansluiting gebruik je één "fase kabel" waar 8050 watt stroom doorheen gaat. Dit is genoeg voor de meeste gewone huishoudens. Maar stel je voor dat je een inductiekookplaat gebruikt, je elektrische auto oplaadt en tegelijkertijd de wasmachine aanzet. Met een 1-faseaansluiting kan dit te veel worden, en dan slaan de stoppen door.
Met een 3-fasen aansluiting verdeel je de stroom over drie aparte "fase kabels". Hierdoor:
- Kun je meer apparaten tegelijk gebruiken.
- Blijft het stroomnet stabiel, zonder overbelasting.
- Genoeg stroom tot 17.500 watt
Sommige apparaten, zoals een elektrische kookplaat of laadpaal, speciaal zijn ontworpen om drie fasen te gebruiken. Om dit te kunnen gebruiken moet u dus een 3-fasen aansluiting hebben.
Hoe herken je een 3-fasen aansluiting?
Wil je weten of jouw huis een 1-fase of 3-fasen aansluiting heeft? Dit kun je op verschillende manieren controleren:
- Kijk in je meterkast.
- 1-fase aansluiting: Op je meter staat iets als "230 V" of "220/230 V".
- 3-fasen aansluiting: Hier staat "3x230 V" of "3x400 V".
- Controleer de groepenkast.
Bij een 3-fasen aansluiting zie je meestal vier kabels aan de onderkant van de groepenkast: drie fase-draden en één nuldraad. - Vraag het aan je netbeheerder.
Je kunt online inloggen bij je netbeheerder om te zien welke aansluiting je hebt.
Wanneer heb je een 3-fasen aansluiting nodig?
Een 3-fasen aansluiting is vooral noodzakelijk als je apparaten gebruikt die veel stroom vragen. Denk hierbij aan:
Zonnepanelen
Als je veel zonnepanelen hebt (meer dan 5.750 wattpiek), produceer je zoveel energie dat je een 3-fasen aansluiting nodig hebt om dit veilig terug te leveren aan het stroomnet. Bovendien werken grotere omvormers (die de stroom van je zonnepanelen omzetten) vaak op drie fasen.
Elektrische kookplaat (inductie)
Inductiekookplaten gebruiken veel stroom, vooral als je alle kookzones tegelijk aan hebt staan. Bij nieuwbouwhuizen is vaak al een 3-fasen aansluiting aanwezig voor deze apparaten.
Laadpaal voor elektrische auto
Wil je je elektrische auto thuis opladen? Met een 3-fasen aansluiting laad je de accu twee tot drie keer sneller op dan met een 1-faseaansluiting.
Warmtepomp
Een warmtepomp verwarmt je huis volledig elektrisch en gebruikt flink wat stroom. Met een 3-fasen aansluiting kan een warmtepomp met meer vermogen worden geïnstalleerd.
Andere energieslurpers
Sauna’s, bubbelbaden, grote airconditioners en andere apparaten die veel stroom vragen, werken beter met een 3-fasen aansluiting.
Hoe laat je een 3-fasen aansluiting aanleggen?
Het aanleggen van een 3-fasen aansluiting is niet iets wat je zelf kunt doen. Hier komt een erkende elektricien of installateur aan te pas.
Stappenplan voor de overstap:
- Vraag een elektricien om advies.
Hij bekijkt je huidige aansluiting en bepaalt welke aanpassingen nodig zijn. - Dien een aanvraag in bij je netbeheerder.
Dit kan via www.mijnaansluiting.nl. Hier regel je de verzwaring van je aansluiting. - Ontvang een offerte.
Je krijgt een overzicht van de kosten. Als je akkoord gaat, wordt de aansluiting aangepast. - Installatie door een elektricien.
De elektricien maakt je meterkast klaar voor de 3-fasen aansluiting.
Wat kost een 3-fasen aansluiting?
Eenmalige kosten
De prijs om over te stappen op een 3-fasen aansluiting hangt af van je netbeheerder. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €250 en €450.
Maandelijkse kosten
Je netwerkkosten (vastrecht) kunnen iets stijgen omdat je aansluiting zwaarder wordt. Het verschil is meestal klein, maar vraag dit na bij je netbeheerder.
Veelgestelde vragen over 3-fasen
Ja, bijna elk huis kan een 3-fasen aansluiting krijgen. Bij oudere huizen zijn soms extra aanpassingen nodig, zoals het vervangen van oude bedrading.
Het proces duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. Dit hangt af van de drukte bij je netbeheerder en installateur.
Ja, de eemalige overstap kosten zijn hoger, maar de maandelijkse kosten stijgen meestal slechts een klein beetje.
Niet altijd. Soms moet alleen de groepenkast worden aangepast, bijvoorbeeld door een extra aardlekschakelaar of hoofdschakelaar te plaatsen.
Een 3-fasen aansluiting is de basis. Krachtstroom betekent dat je drie fasen combineert om apparaten met heel veel stroom te laten werken, zoals professionele machines.
Ja! Een 3-fasen aansluiting is ideaal voor zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s, waarmee je je huis verduurzaamt.
Klaar voor de toekomst?
Bij Elektra Koning helpen we je graag met het maken van de overstap naar een 3-fasen aansluiting. Neem contact met ons op voor meer informatie, advies of een vrijblijvende offerte. Met een 3-fasen aansluiting ben je klaar voor een duurzame toekomst!