Home Blog Aanschaffen van een laadpaal

Aanschaffen van een laadpaal

Gepubliceerd op 24 juli 2024

Steeds meer mensen vinden het fijn om een elektrische auto te rijden. Dat komt omdat deze auto's goed zijn voor het milieu en vaak goedkoper zijn om te rijden. Maar als je zo'n elektrische auto hebt, heb je ook een laadpaal nodig om hem op te laden. Een laadpaal is eigenlijk een soort speciale stopcontact waar je je auto aan kunt hangen om de accu op te laden. Het kiezen van de juiste laadpaal kan best lastig zijn, omdat er veel verschillende soorten zijn. Daarom geven we je in deze blog een paar handige tips om te helpen bij het kiezen van de beste laadpaal voor jouw situatie.

Snelheid waarmee je auto kan laden

Een belangrijk punt om op te letten bij het kiezen van een laadpaal is hoe snel je auto kan opladen. Niet alle laadpalen laden even snel. De snelheid waarmee je auto wordt opgeladen, hangt af van het vermogen van de laadpaal en de accu van je auto. Laadpalen worden gemeten in kilowatt (kW). Hoe hoger het aantal kilowatt, hoe sneller je auto oplaadt. Bijvoorbeeld, een laadpaal van 3,7 kW is vrij langzaam en kan een hele nacht nodig hebben om je auto volledig op te laden. Een laadpaal van 11 kW of 22 kW kan je auto veel sneller opladen, soms zelfs binnen een paar uur. Het is handig om te kijken hoe snel je je auto wilt opladen en hoeveel tijd je hebt. 

Werkt de laadpaal goed met je auto

Niet alle laadpalen werken goed met alle auto's. Het is dus belangrijk om te controleren of de laadpaal die je wilt kopen, goed werkt met jouw elektrische auto. Auto's en laadpalen gebruiken verschillende stekkers en laadsystemen. De meeste moderne laadpalen zijn gelukkig vrij universeel en werken met veel verschillende auto's, maar het is altijd goed om het even na te vragen. In de handleiding van je auto staat vaak welk type laadpaal je nodig hebt.

Er zijn verschillende soorten stekkers voor elektrische auto’s, zoals Type 1 of Type 2. Het is belangrijk om te controleren welk type stekker geschikt is voor jouw auto. Wilt u advies hierover kunt u ook vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie

Installatie

Het is belangrijk om te kijken of je de laadpaal kunt plaatsen op de plek die je in gedachten hebt. Wil je de laadpaal bij je huis, op je oprit of in de garage? Kijk dan of dat mogelijk is. Daarnaast moet je ook weten hoeveel het kost om de laadpaal te laten installeren en of die kosten al in de prijs zitten. Soms moet je extra betalen voor de installatie.

Installateur

Tot slot is het heel belangrijk om een ervaren en gecertificeerde installateur te kiezen voor de installatie van je laadpaal. Een goede installateur zorgt ervoor dat de laadpaal veilig en correct wordt aangesloten, zodat je auto zonder problemen kan opladen. Bij Elektra Koning hebben we jarenlange ervaring en zijn we gespecialiseerd in het installeren van laadpalen. Onze monteurs zijn goed opgeleid en hebben alle benodigde certificaten om de installatie snel en vakkundig uit te voeren.

We begrijpen dat elke situatie anders is, daarom komen we graag bij je langs om te kijken wat de beste oplossing is voor jouw huis of bedrijf. Bovendien geven we advies op maat, zodat je de laadpaal kiest die het beste bij jouw wensen en auto past.

Vergunningen

In sommige steden en dorpen heb je een vergunning nodig om een laadpaal te plaatsen. Dit betekent dat je toestemming moet vragen aan de gemeente. Het is slim om te controleren of dit ook in jouw gemeente zo is en wat je moet doen om die toestemming te krijgen.

Garantie

Kijk ook goed welke garantie de fabrikant geeft op de laadpaal en de onderdelen die erbij horen. Garantie betekent dat als er iets kapot gaat binnen een bepaalde tijd, de fabrikant het gratis voor je repareert of vervangt. Het is fijn om te weten hoe lang die garantie duurt en wat er precies onder valt. De garantievoorwaarden kunnen verschillen per leverancier en per model laadpaal. Vraag daarom altijd naar de mogelijkheden en wat er precies wordt gedekt door de garantie.

Kosten van Elektrisch laden

Veel mensen denken dat elektrisch rijden duur is, maar dat klopt niet! Het opladen van een elektrische auto is vaak goedkoper dan tanken met benzine of diesel. Dit komt omdat elektriciteit meestal minder kost dan brandstof. Er zijn veel voordelen aan elektrisch laden:

  • Goedkoper dan tanken: Het kost minder om je auto op te laden met stroom dan om hem vol te tanken met benzine of diesel.
  • Langer met je geld doen: Met een volle batterij kun je vaak ver rijden zonder opnieuw op te laden, waardoor je minder vaak hoeft te stoppen om "bij te tanken".
  • Thuis opladen: Je kunt je auto thuis opladen terwijl je slaapt, wat heel handig is en je hoeft niet naar een tankstation te gaan.
  • Milieuvriendelijk: Elektrische auto's zijn beter voor het milieu, omdat ze geen uitlaatgassen hebben. Zo help je mee aan een schonere wereld.

'' Driving electric isn’t just about changing cars, it’s about changing the way we live ''

Elon Musk in Tesla

Dus, maak je geen zorgen over de kosten van elektrisch rijden. Het is vaak goedkoper en makkelijker dan rijden op benzine of diesel. Elektrisch rijden is een slimme keuze voor je portemonnee en voor de planeet!

 

Elektra Contact Mascotte

Zullen we afspreken?