Home Blog Het verschil tussen 220V en 380V

Het verschil tussen 220V en 380V

Gepubliceerd op 01 april 2023

In Nederland wordt er veel gebruik gemaakt van elektrische apparaten en systemen met een spanning van 220V en 380V. Deze twee spanningen zijn de meest voorkomende in woningen en bedrijfspanden. Maar wat is het verschil tussen deze twee?

220V
220V is de standaard netspanning in Nederland. Deze spanning wordt geleverd door de netbeheerder en komt binnen via de groepenkast. In woningen wordt deze spanning gebruikt voor verlichting, stopcontacten, en andere apparaten met een laag vermogen. Denk bijvoorbeeld aan televisies, laptops en keukenapparatuur.

380V
380V, ook wel krachtstroom genoemd, wordt gebruikt voor apparaten met een hoog vermogen, zoals zware machines, pompen, airco’s en ovens. Dit type spanning is niet standaard aanwezig in woningen, maar wel in bedrijfspanden en industrieën.

Het verschil tussen 220V en 380V zit hem in de hoeveelheid spanning en stroom die geleverd worden. 220V levert een maximale stroomsterkte van 16 ampère, terwijl 380V een maximale stroomsterkte van 32 ampère levert. Dit betekent dat bij eenzelfde vermogen, bijvoorbeeld 7 kW, er bij 220V meer stroom nodig is dan bij 380V. Hierdoor wordt er bij 220V meer koper gebruikt om de stroom te geleiden en zal er meer warmte ontstaan, wat kan leiden tot storingen en brandgevaar.

Waarom is het belangrijk om het verschil te kennen?
Het is belangrijk om het verschil tussen 220V en 380V te kennen, omdat het gebruik van deze spanningen specifieke eisen stelt aan de elektrische installatie en het gebruik van apparaten. Als een apparaat met een hoog vermogen aangesloten wordt op een 220V stopcontact kan dit leiden tot overbelasting, kortsluiting en brand. Daarnaast moet de installatie voor krachtstroom voldoen aan specifieke eisen en is het noodzakelijk om deze periodiek te laten inspecteren.

Conclusie
In het kort is het verschil tussen 220V en 380V de hoeveelheid spanning en stroom die geleverd wordt. 220V wordt gebruikt voor lichtere apparaten met een laag vermogen, terwijl 380V gebruikt wordt voor apparaten met een hoog vermogen. Het is belangrijk om het verschil te kennen om overbelasting, kortsluiting en brand te voorkomen, en om te voldoen aan de specifieke eisen die gesteld worden aan de installatie voor krachtstroom.

Zullen we afspreken?

Heb je een vraag?