Home Blog Wandcontactdoos en stopcontact

Wandcontactdoos en stopcontact

Gepubliceerd op 20 april 2023

Als u op zoek bent naar elektrische aansluitingen voor uw woning, komt u waarschijnlijk twee termen tegen: stopcontact en wandcontactdoos. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen.

Een stopcontact is een elektrische aansluiting die direct in een muur of ander oppervlak is gemonteerd. Het heeft één of meerdere gaatjes waarin u de stekkers van uw elektrische apparaten kunt steken. Stopcontacten worden vaak gebruikt voor enkele of dubbele aansluitingen in de keuken, slaapkamer of woonkamer.

Een wandcontactdoos daarentegen is een complete set die bestaat uit een stopcontact, een inbouwraam en een afdekplaat. De wandcontactdoos wordt in de muur of een ander oppervlak gemonteerd en heeft dus een inbouwdoos nodig om de elektrische bedrading te huisvesten. Wandcontactdozen worden vaak gebruikt voor meervoudige aansluitingen, zoals voor computers, televisies of audioapparatuur.

Het belangrijkste verschil tussen stopcontacten en wandcontactdozen is dus dat de laatste een complete set is, terwijl stopcontacten alleen de eigenlijke aansluiting zijn. Wandcontactdozen zijn vaak duurder dan stopcontacten, omdat ze uit verschillende componenten bestaan. Ook is het installeren van een wandcontactdoos wat ingewikkelder dan het installeren van een stopcontact.

Als u op zoek bent naar elektrische aansluitingen voor uw woning, is het belangrijk om te weten welk type u nodig heeft. Overweeg de aansluitingen die u nodig heeft en bepaal welke het beste past bij uw wensen en behoeften. Als u advies nodig heeft over het installeren van stopcontacten of wandcontactdozen, kunt u altijd een professionele elektricien raadplegen.

Elektra Koning is uw betrouwbare partner voor de installatie, configuratie en inspectie van elektrische aansluitingen voor uw woning. Onze gecertificeerde elektriciens zorgen voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening voor uw woning. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Zullen we afspreken?

Heb je een vraag?