Home Blog Wat is een aardlekschakelaar

Wat is een aardlekschakelaar

Gepubliceerd op 27 februari 2023

Wat is een aardlekschakelaar en waarom is het belangrijk?


Een aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel van de elektrische installatie in uw woning of bedrijfspand. Het is een beveiligingscomponent dat de stroom automatisch uitschakelt wanneer er sprake is van lekstroom in het circuit. Maar wat is lekstroom precies en waarom is het belangrijk om een aardlekschakelaar te hebben?

Lekstroom is de stroom die niet via de bedrading van het elektriciteitsnet loopt, maar door het lichaam van een persoon of dier. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld een defect is aan een apparaat of als de bedrading beschadigd is. Lekstroom kan leiden tot een levensbedreigende situatie, zoals een elektrische schok of brand. Een aardlekschakelaar voorkomt dit door de stroom uit te schakelen zodra er lekstroom wordt gedetecteerd.

Het is daarom van groot belang om een aardlekschakelaar te hebben in uw woning of bedrijfspand. Dit is ook wettelijk verplicht voor bepaalde ruimtes, zoals badkamers en keukens. Daarnaast is het ook verstandig om regelmatig de aardlekschakelaar te testen. Dit kunt u doen door de testknop op de schakelaar in te drukken en te controleren of de stroom wordt uitgeschakeld.

Het installeren van een aardlekschakelaar is geen ingewikkelde klus, maar het is wel belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Laat daarom altijd een erkend elektricien de installatie uitvoeren en zorg ervoor dat de schakelaar regelmatig wordt gecontroleerd en getest. Zo zorgt u voor de veiligheid van uzelf en anderen in uw woning of bedrijfspand.

Kortom, een aardlekschakelaar is een belangrijk component in de elektrische installatie van uw woning of bedrijfspand. Het voorkomt levensbedreigende situaties door lekstroom te detecteren en de stroom automatisch uit te schakelen. Laat daarom altijd een erkend elektricien de installatie uitvoeren en test regelmatig de werking van de aardlekschakelaar. Zo zorgt u voor een veilige elektrische installatie.

Zullen we afspreken?

Heb je een vraag?