Inhoudsopgave
• Wat zijn groepen in je huis
• Groepen en stroomverbruik: Hoe het werkt X
• Hoe bepaal je hoeveel groepen je nodig hebt
• Het verschil tussen lichte en zware groepen
• Specifieke eisen voor de badkamer
• Hoe voeg je extra groepen toe aan je groepenkast X
• Kosten van het aanleggen van nieuwe groepen X
• Toekomstbestendige groepen X
• Veelgemaakte fouten bij het aanleggen van nieuwe groepen
• Een elektricien inschakelen bij het aanleggen van nieuwe groepen
Wat zijn groepen in je huis
Één groep is als een aparte weg die elektriciteit door je huis leidt naar een specifieke set apparaten en stopcontacten. Stel je voor dat je huis verschillende stopcontacten heeft, en elke groep stopcontacten heeft zijn eigen stekkerdoos. Als je de stekkerdoos inschakelt, krijgen alleen de apparaten die op die stekkerdoos zijn aangesloten stroom. Een elektrische groep werkt op dezelfde manier, maar dan voor alle apparaten die erop zijn aangesloten.
In je huis zijn er waarschijnlijk meerdere groepen. Elke groep zorgt voor stroom naar een andere kamer of apparaat. Bijvoorbeeld, één groep kan stroom leveren aan je keuken, een andere aan je woonkamer, en weer een andere aan je wasmachine. Dit helpt om de stroom veilig te verdelen en voorkomt dat het elektrische systeem in je huis overbelast raakt.
In de groepenkast, waar alle elektrische groepen worden beheerd, heeft elke groep zijn eigen schakelaar, vaak een B16-automaat. Deze automaat zorgt ervoor dat de stroom naar een groep wordt uitgeschakeld als er te veel stroom doorheen gaat. Dit voorkomt oververhitting en brand. Een B16-automaat is een veelgebruikte schakelaar die maximaal 16 ampère aan stroom toelaat.
Groepen en stroomverbruik: Hoe het werkt
Als je te veel apparaten op één groep aansluit, kan deze groep overbelast raken. Dit betekent dat er teveel stroom wordt gevraagd. Hierdoor kan de schakelaar in de groepenkast uitschakelen om te voorkomen dat er een probleem ontstaat, zoals een kortsluiting of een brand. Dit is een veiligheidsmaatregel die ervoor zorgt dat je huis niet gevaarlijk wordt door te veel stroom op één groep.
De risico’s van te veel stroom op één groep kunnen ernstig zijn. Als een groep regelmatig overbelast raakt, kan dit leiden tot slijtage van de elektrische bedrading of installatie automaat, wat op lange termijn gevaarlijk kan zijn. Het kan ook leiden tot storingen, zoals knipperende lichten of het uitvallen van apparaten, en in het ergste geval zelfs tot brand.
Daarnaast is het goed om je stroomverbruik in de gaten te houden en niet te veel apparaten tegelijk op dezelfde groep aan te sluiten. Als je merkt dat een groep vaak uitschakelt, kan het nodig zijn om extra groepen toe te voegen
Hoe bepaal je hoeveel groepen je nodig hebt
Bij het bouwen van een nieuw huis of het uitbreiden van een bestaande elektrische installatie is het cruciaal om te bepalen hoeveel elektrische groepen je nodig hebt. Een elektrische groep is een deel van je groepenkast dat elektriciteit naar een specifieke set van apparaten en stopcontacten verdeelt. Dit helpt om de elektrische belasting over je hele huis te verdelen en voorkomt dat het systeem overbelast raakt.
Hier zijn de stappen om te bepalen hoeveel groepen je nodig hebt:
Maak een lijst van apparaten en ruimtes
Begin met het opschrijven van alle elektrische apparaten die je in je huis zult hebben, zoals wasmachines, ovens, verlichting en computers. Vergeet niet om ook de verschillende ruimtes te noteren, zoals de keuken, woonkamer, en slaapkamers.
Groep je apparaten en ruimtes
Verdeel je lijst in logische groepen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld alle apparaten in de keuken, zoals een oven en de koelkast samen te brengen in één groep. Apparaten in de wasruimte, zoals de wasmachine en droger, krijgen een eigen groep. Dit helpt om te zorgen dat elke groep niet te veel stroom moet leveren.
Bereken de totale aansluitwaardes
Neem de lijst van apparaten en ruimtes die je in stap 2 hebt gegroepeerd. Tel de aansluitwaardes van alle apparaten in elke groep bij elkaar op om te bepalen hoeveel stroom elk groep moet leveren. Bijvoorbeeld, als je in je keuken een oven hebt van 2000 watt en een koelkast van 150 watt, tel je deze waardes op: 2000 watt + 150 watt = 2150 watt voor die groep.
Controleer of het totale verbruik onder de 3680 watt blijft, omdat dit de maximale capaciteit is van een standaard groep. Als het totale verbruik van je groep hoger is dan 3680 watt, betekent dit dat je een grotere groep nodig hebt om overbelasting te voorkomen. In dat geval, of als je twijfels hebt over de geschiktheid van je groepen, neem dan contact op met onze helpdesk.
Plan voor toekomstige uitbreidingen
Denk na over mogelijke uitbreidingen of extra apparaten die je in de toekomst zou kunnen aanschaffen. Het is slim om een beetje ruimte te reserveren in je groepenkast voor extra groepen, zodat je niet meteen opnieuw alles hoeft te veranderen als je bijvoorbeeld een nieuwe wasdroger of een extra koelkast wilt kopen. Als je een groeiplan maakt, voorkom je problemen met stroomtekort en houd je jouw groepenkast geschikt voor de toekomst.
Het invullen van de groepenkaart
Maak een groepenkaart om een overzicht te krijgen van hoe de elektriciteit in je huis verdeeld is. Deze kaart helpt je bij het plannen en beheren van de groepen in je groepenkast. Begin met het invullen van de groepenkaart door elk apparaat en elke ruimte die je hebt gegroepeerd in stap 2 toe te wijzen aan een specifieke groep. Gebruik de lijst van apparaten en hun aansluitwaardes om te bepalen welke apparaten in welke groep passen. Hieronder zie je een voorbeeld van een groepenkaart:
Voorbeeld van Groepenkaart
- Groep 1: Keuken - Oven, Koelkast (Aansluitwaarde: 3500 watt)
- Groep 2: Woonkamer - Verlichting, TV (Aansluitwaarde: 1200 watt)
- Groep 3: Wasruimte - Wasmachine, Droger (Aansluitwaarde: 3000 watt)
- Groep 4: Slaapkamer - Verlichting, Laptop (Aansluitwaarde: 800 watt)*Bekijk hier een voorbeeld van de Groepenkaart
Door de groepenkaart in te vullen, krijg je een duidelijk overzicht van de elektrische verdeling in je huis en kun je eenvoudig controleren of je binnen de veilige grenzen blijft.
Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je groepenkast goed is afgestemd op je huidige en toekomstige behoeften, waardoor je huis veilig en functioneel blijft.
Het verschil tussen lichte en zware groepen
In je huis zijn meerdere groepen. Sommige groepen zijn voor algemene toepassingen, zoals in de woonkamer. Op zo’n algemene groep kunnen meerdere stopcontacten en lichtpunten worden aangesloten, zolang je totaal verbruik maar onder de 3680 watt blijft. Als je één krachtig apparaat hebt die meer dan 1500 watt verbruikt kom je uit bij een zware groep. Deze groep kan meer dan 3680 watt aan, en is nodig voor apparaten die veel elektriciteit verbruiken, zoals een inductiekookplaat, wasmachine of airco.
Lichte Groepen - Tot 3680 watt
Een standaard lichte groep in je huis is bedoeld voor normale elektriciteitsbehoeften. Deze groep kan maximaal 3680 watt aan stroom gebruiken. Dit is genoeg voor dingen zoals de lampen in je woonkamer en een aantal stopcontacten voor apparaten zoals een televisie of een computer. Het helpt om ervoor te zorgen dat je niet te veel stroom op één groep zet, zodat alles veilig en goed blijft werken.
Zware Groepen - Meer dan 3680 watt
Een zware groep is een elektrische groep die meer dan 3680 watt aan elektriciteit kan leveren. Dit betekent dat deze groep geschikt is voor apparaten die veel stroom gebruiken. Bijvoorbeeld, een inductiekookplaat, vaatwasser of droger heeft vaak een zware groep nodig om goed te functioneren. Vaak wordt een zware groep voor één enkel apparaat gebruikt omdat deze apparaten veel energie verbruiken. Hierdoor kan de groep grotere hoeveelheden stroom aan en voorkomt het dat andere apparaten in de problemen komen als ze tegelijkertijd worden gebruikt.
Als u twijfelt of er een zware groep nodig is neem dan contact op met onze helpdesk.
Specifieke eisen de badkamer
Hoe voeg je extra groepen toe aan je groepenkast
Als je een nieuwe groep wilt hebben thuis doorlopen je de volgende stappen
Groepenkast controleren
Controleer de groepenkast om te zien of er voldoende ruimte is voor het toevoegen van een nieuwe groep. Moderne groepenkasten hebben vaak ruimte voor 24 modules. Daarnaast is het belangrijk om de fysieke staat van de kast te inspecteren om te verzekeren dat deze intact en onbeschadigd is. Zorg er ook voor dat de kast stevig en stabiel op zijn plaats is bevestigd.Nieuwe groep installeren
Bij het installeren van een nieuwe groep begin je met het plaatsen van de nieuwe installatieautomaat in de groepenkast. Deze automaat, die fungeert als een schakelaar, zorgt ervoor dat de nieuwe groep van stroom wordt voorzien.Draden naar de nieuwe plek trekken
Bij het trekken van draden naar een nieuwe plek, begin je met het voorbereiden van de benodigde kabels. Maak een pad vrij van de groepenkast naar de locatie waar je de nieuwe stopcontacten of lampen wilt installeren. Zorg ervoor dat je de juiste soort draden kiest en deze op de juiste lengte afsnijdt. Trek de draden voorzichtig door de leidingen of wandopeningen naar de gewenste locatie. Controleer regelmatig of de draden goed en recht zijn getrokken om te voorkomen dat ze beschadigd raken.Aansluiten en installeren
Bij het aansluiten en installeren van de nieuwe groep begin je met het verbinden van de draden met de nieuwe installatieautomaat in de groepenkast, vergeet geen adereindhulzen. Zorg ervoor dat je de draden op de juiste terminals aansluit volgens de kleurcodes: fase (bruin of zwart), neutraal (blauw) en aarde (geel / groen). Draai de schroeven stevig aan, indien mogelijk met een momentschroevendraaier op 2 Nm om een goede verbinding te garanderen. Vervolgens verbind je de andere uiteinden van de draden met de nieuwe stopcontacten of lampen op de gewenste locatie.Controleren en opschrijven
Bij het controleren van de installatie controleer je eerst of alle draden goed zijn bevestigd en stevig zijn aangesloten. Vervolgens zet je de stroom aan via de hoofdschakelaar en meet je met een spanningsmeter (zoals een duspol) om te controleren of er spanning op de nieuwe groep staat. Daarna test je de nieuwe stopcontacten of lampen om te zien of ze correct functioneren. Na deze controles schrijf je op de groepenkaart welke groep is toegevoegd en noteer je de totale aansluitwaarde van deze groep. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht van de wijzigingen en helpt bij toekomstig onderhoud.
Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen kan je ervanuit gaan dat de nieuwe groep correct en veilig is aangesloten.
Kosten van het aanleggen van nieuwe groepen
Als je nieuwe groepen wilt aanleggen kan variëren in prijs, afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat de kosten voor het installeren van een nieuwe automaat in je groepenkast en het aanleggen van de draden naar de nieuwe stopcontacten of lampen. Ook is het belangrijk om te kijken of uw groepenkast nog module plekken overheeft. Een oude stoppenkast mag niet worden uitgebreid en dient daarom altijd te worden vervangen voor een moderne groepenkast.
Meestal moet je rekenen op een bedrag voor de installatie en mogelijk extra kosten voor materialen zoals draden en stopcontacten. Ook kan er een prijs zijn voor de inspectie en afstemming van de elektrische installatie om ervoor te zorgen dat alles veilig en goed werkt. Overleg met onze klantenservices om een precies overzicht van de kosten te krijgen of bekijk onze tarieven pagina.
Toekomstbestendige groepen
Wanneer je nieuwe groepen aanlegt, is het slim om na te denken over de toekomst. Dit betekent dat je jouw installatie klaar maakt voor wat je later misschien nodig hebt. Stel je voor dat je in de toekomst een laadpaal voor een elektrische auto wilt, of zonnepanelen, een airco, of zelfs een kleine windturbine. Dan is het handig om nu al extra ruimte en kracht in je groepen te plannen.
In Nederland worden we steeds duurzamer, dus het is verstandig om hiermee rekening te houden als je je groepenkast aanpast. Door vooruit te denken en nu al extra groepen of meer vermogen in te bouwen, voorkom je dat je later weer moet aanpassen of uitbreiden. Dit helpt om problemen met te veel stroomverbruik te voorkomen en zorgt ervoor dat je huis klaar is voor toekomstige veranderingen. Een slimme keuze nu kan veel problemen en kosten in de toekomst besparen.
Veelgemaakte fouten bij het aanleggen van nieuwe groepen
Wanneer je nieuwe groepen aanlegt, zijn er een paar veelvoorkomende fouten die je kunt vermijden:
X Te veel apparaten op één groep
Als je te veel apparaten op één groep aansluit, kan de groep overbelast raken. Dit betekent dat de stroom uitschakelt om problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld, als je een oven, een wasmachine en een droger op dezelfde groep hebt, kan dat te veel zijn
X Verkeerde bedrading
Het is belangrijk om de juiste dikte van de draden te gebruiken. Als de draden te dun zijn, kunnen ze oververhit raken en gevaarlijk worden. Voor de meeste groepen zijn 2.5mm² kabel geschikt. Zorg ervoor dat de draden goed vastzitten en stevig verbonden zijn.
X Geen aardlekschakelaar gebruikt
Een aardlekschakelaar beschermt je tegen elektrische schokken. Vergeet niet om deze te installeren voor extra veiligheid. De aardlekschakelaar schakelt de stroom uit als er een lekstroom onstaat.
X Geen rekening houden met toekomstige behoeften
Als je nu nieuwe groepen aanlegt, denk dan ook aan wat je in de toekomst nodig hebt. Misschien wil je later zonnepanelen, een laadpaal voor je elektrische auto, of een airco installeren. Zorg ervoor dat je nu al genoeg ruimte berekend in de groepenkast.
X Geen professionele hulp inschakelen
Het kan verleidelijk zijn om zelf nieuwe groepen aan te leggen, maar als je niet zeker weet wat je doet, is het beter om contact op te nemen met onze helpdesk of onze elektriciens in te schakelen. Wij zorgen ervoor dat alles veilig en volgens de regels wordt aangelegd.
Door deze fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je elektrische installatie veilig en betrouwbaar is.