Home Blog Stroomstoring voorkomen

Stroomstoring voorkomen

Gepubliceerd op 13 november 2024

Stroomstoringen kunnen erg vervelend zijn en soms zelfs gevaarlijk. Gelukkig kun je zelf al veel doen om te voorkomen dat de stroom in huis uitvalt of problemen geeft. In dit artikel geven we handige en eenvoudige tips om je huis veilig te houden en een stroomstoring voorkomen. Zo kun je zorgeloos genieten van alle elektrische apparaten in je huis!

Hoe kun je een stroomstoring voorkomen?

Een stroomstoring in huis kan erg vervelend zijn. Opeens doet de televisie het niet meer, kunnen de lichten uitvallen en moeten apparaten uit de stekker gehaald worden. Maar wist je dat je zelf al veel kunt doen om stroomstoringen te voorkomen? Hier lees je handige tips die makkelijk zijn om te volgen.

Wat is een stroomstoring?

Een stroomstoring betekent dat de stroom ineens uitvalt of dat apparaten niet meer werken zoals ze moeten. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld kapotte draden, overbelasting (te veel apparaten tegelijk aan), of doordat water in aanraking komt met elektriciteit. Als er te veel van dit soort problemen zijn, kan het ook gevaarlijk worden, dus is het goed om te weten hoe je stroomstoringen kunt voorkomen.

Tips om stroomstoringen te voorkomen

Hieronder lees je tips die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de stroom veilig blijft werken in je huis.

  1. Laat een elektricien je huis controleren

    Het is slim om af en toe een elektricien naar je huis te laten kijken. Een elektricien is iemand die alles weet over elektriciteit en ervoor kan zorgen dat alles veilig werkt. Door je huis te laten controleren, kan hij of zij kleine problemen vroeg opsporen en meteen oplossen. Zo voorkom je dat er later grotere problemen ontstaan.
  2. Check of alle apparaten heel zijn

    Je hebt vast wel eens gezien dat kabels kunnen slijten of stekkers los kunnen gaan zitten. Als je zo’n beschadiging ziet, moet je deze kabel of stekker direct vervangen. Door kapotte kabels kunnen vonken ontstaan die stroomstoringen of zelfs brand kunnen veroorzaken.
  3. Gebruik niet teveel verlengsnoeren

    Verlengsnoeren zijn handig als je net niet bij een stopcontact kunt. Maar je kunt beter niet teveel apparaten tegelijk aansluiten op één stopcontact. Wanneer je bijvoorbeeld een tv, oplader, spelcomputer én nog meer apparaten aansluit op één stopcontact, kan het teveel worden voor je stroom. Dit heet overbelasting, en het kan zorgen voor een storing of zelfs brand.
  4. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

    Als je apparaten zoals een televisie, lichten of computer niet gebruikt, zet ze dan uit. Door ze uit te zetten, voorkom je niet alleen een storing, maar bespaar je ook stroom! En als je apparaten voor een lange tijd niet nodig hebt, trek de stekker eruit. Dit is extra veilig en het bespaart ook energie.
  5. Rookmelders in de buurt van apparaten plaatsen

    Rookmelders kunnen je waarschuwen als er brand is door rook te detecteren. Als er ergens in huis een probleem is met elektriciteit, zoals een brandje door oververhitting, dan hoor je een luid piepgeluid. Hierdoor kun je snel in actie komen. Het is goed om rookmelders te plaatsen in de buurt van grote elektrische apparaten, zoals de tv of koelkast.
  6. Houd elektrische pparaten weg van water

    Water en elektriciteit gaan niet goed samen. Zet apparaten zoals een föhn, lampen of telefoons nooit in de buurt van water, want als ze nat worden, kan dit zorgen voor gevaarlijke stroomstoringen. Let hier extra goed op in de keuken en de badkamer.
  7. Gebruik apparaten die veilig en goedgekeurd zijn

    Kies altijd apparaten met een keurmerk. Een keurmerk betekent dat het apparaat getest is en veilig gebruikt kan worden. Apparaten zonder keurmerk kunnen sneller kapot gaan of minder veilig zijn. Een veilig apparaat zorgt voor minder kans op stroomproblemen.
  8. Weet waar de hoofdschakelaar en zekeringkast zijn

    Als er echt een grote stroomstoring is of als je iets vreemds merkt, is het goed om te weten waar de hoofdschakelaar en de zekeringkast in je huis zijn. Met de hoofdschakelaar kun je de stroom in je hele huis uitzetten. Dit kan handig zijn als er bijvoorbeeld iets kapot is en je zeker wilt weten dat er geen stroom meer door je huis loopt.
  9. Twijfel je over de veiligheid? Bel dan een erkende elektricien

    Als je denkt dat er iets niet klopt of dat er een probleem is met de stroom, aarzel dan niet om een elektricien te bellen. Elektriciens weten precies wat ze moeten doen om je huis veilig te maken. Soms lijkt een klein probleem onschuldig, maar kan het toch leiden tot iets groters. Daarom is het belangrijk om snel hulp te zoeken.