Een stroomstoring kan zomaar gebeuren. De lichten gaan uit, apparaten stoppen, en de televisie werkt niet meer. Dat kan best eng en verwarrend zijn! Hieronder leggen we uit wat je kunt doen bij een stroomstoring of hoe je ons kunt inschakelen om te helpen. We doorlopen alle mogelijke oorzaken van een stroomstoring en checken hoe dit veilig is op te lossen.
- Stappen bij stroomuitval
- Wat is een stroomstoring?
- Wat te doen bij kortsluiting?
3.1 Haal alle apparaten uit het stopcontact
3.2 Steek de stekkers één voor één in - Wat te doen bij overbelasting?
4.1 Verminder het aantal apparaten die aanstaan
4.2 Gebruik zware apparaten gespreid - Wat moet ik doen als de storing niet in mijn huis zit?
- Veelgestelde vragen over stroomstoringen
- Erkende elektricien inschakelen bij stroomstoringen
Stappen bij stroomuitval
Als de stroom uitvalt, volg dan deze stappen:
Stap 1. Controleer of de stroom in het hele huis uit is
Controleer meerdere kamers – Kijk of alle lampen en apparaten in je huis uit zijn, of alleen een deel van het huis. Wanneer er nog stroom is ga naar stap 3
Stap 2. U heeft helemaal geen stroom in huis
Wanneer je helemaal geen stroom heeft in huis kunt je kijken via de nationale storingswebsite of de oorzaak bij de netbeheerder ligt.
Nationale storings website
Stap 3. Ga naar de groepenkast of stoppenkast
Afhankelijk van je huis kan de elektriciteit geregeld worden via:
Een stoppenkast heeft vaak ronde smeltzekeringen, ook wel "stoppen" genoemd, die eruitzien als grote knoppen. Als een stop doorbrandt, moet je deze vervangen. Ga naar stap 4.
Een groepenkast daarentegen heeft rechthoekige schakelaars, ook wel automaten genoemd. Deze schakelaars kun je eenvoudig aan- en uitzetten. Ga naar stap 5
Oudere stoppenkast Moderne groepenkast
Stap 4. Wat te doen bij een stroomstoring in de stoppenkast
Als je een stoppenkast hebt, zijn er smeltzekeringen die de stroom beveiligen. Hier kan een zekering (stop) zijn doorgesmelt.
• Kijk welke stop defect is. In de stoppenkast zijn de zekeringen vaak wit en hebben ze een kijkvenstertje of kleurindicator in het midden. Als je ziet dat het venstertje zwart is of een kleur heeft, betekent dit dat de zekering doorgebrand is. Draai de oude zekering eruit en draai een nieuwe zekering van hetzelfde amperage erin. Doorgaans is dit 16 ampère.
Komt de stroom terug? Dan was dit waarschijnlijk de oorzaak. Brand de stop weer door? Ga dan naar de volgende stap.
* Let op zorg ervoor dat je handen droog zijn en werk altijd voorzichtig met elektriciteit!
Stap 5. Wat te doen bij een stroomstoring in de groepenkast
Bij een moderne groepenkast kunnen de schakelaars zoals installatie automaten en aardlekschakelaars zichzelf uitschakelen als er een probleem is.
• Controleer de schakelaars in de groepenkast: Kijk of er schakelaars omlaag staan, want dit kan wijzen op een probleem in een bepaalde groep. Zet eerst alle schakelaars in de groepenkast omlaag. Begin met de hoofdschakelaar, daarna de aardlekschakelaars, en als laatste de installatieautomaten.
• Schakelaars weer inschakelen: Zet nu alle schakelaars een voor een weer omhoog. Start bij de hoofdschakelaar, volg met de aardlekschakelaars, en zet als laatste de installatieautomaten stuk voor stuk omhoog.
Komt de stroom terug? Dan was dit waarschijnlijk de oorzaak. Schakelt de schakelaar meteen weer uit? Ga dan naar de volgende stap.
Stap 6. De stroom blijft nog steeds uit
Als de stroom na het controleren van de stoppen of schakelaars nog steeds uitblijft, kunt je contact met ons opnemen voor hulp. Onze 24/7 helpdesk staat klaar om je telefonisch door enkele stappen te begeleiden, zodat we mogelijk de storing samen kunnen verhelpen.
Lukt dit niet? Dan kunt je direct een afspraak met een van onze monteurs maken. We komen zo snel mogelijk langs om het probleem veilig en vakkundig op te lossen.
Bel ons om een afspraak te maken
Wat is een stroomstoring?
Een stroomstoring houdt in dat de elektriciteit tijdelijk niet meer werkt, waardoor lampen en apparaten in huis niet aangaan. Soms ligt het probleem binnen je eigen woning en kun je het zelf oplossen. Maar het kan ook een groter probleem in de buurt zijn door storingen bij de netbeheerder.
Wat gebeurt er bij een stroomstoring?
Bij een stroomstoring valt alle elektronica uit, waardoor apparaten en lichten in huis niet meer werken. Dit kan komen door een probleem in je eigen huis, bijvoorbeeld teveel stroom op een wandcontactdoos / stopcontact of een kapotte zekering / installatie automaat. Als alle elektra uit is gevallen kan het ook zijn dat er een grote storing is bij de netbeheerder.
Verschillende oorzaken van stroomstoringen
Stroomstoringen kunnen verschillende oorzaken hebben:
De stroomstoring kan optreden door verschillende problemen. Hieronder hebben we alle soorten stroomstoringen op een rijtje gezet.
• Probleem in huis
De storing kan ontstaan door een fout binnen je eigen huis. Er kan bijvoorbeeld een zekering doorgebrand zijn of schakelaar omgeslagen. Dit gebeurt vaak als er elektrische apparaten teveel stroom vragen of er kortsluiting is onstaan door bijvoorbeeld bedrading wat verkeerd is aangesloten. In dit geval moet je de zekering of schakelaar herstellen.
• Overbelast netwerk
Als er bij de netbeheerder een storing ontstaat door bijvoorbeeld een overbelast netwerk zal de hoofdstroom uitschakelen. Een voorbeeld wanneer dit gebeurt kan zijn in de zomer. Het is een warme dag en iedereen zet de airco aan in huis. Hierdoor wordt er veel stroom van het net gevraagd, zoveel dat het elektriciteitsnet niet voldoende stroom heeft. In dit geval zal de stroom uitvallen en kan het pas worden opgelost wanneer het netwerk weer stabiel is.
• Weersomstandigheden
Slecht weer kan soms ook de stroomstoring veroorzaken. Stormen, harde wind, regen, sneeuw of onweer kunnen schade veroorzaken aan elektriciteitskabels en trafo huisjes. Een blikseminslag kan stroomkabels zwaar beschadigen of schakelaars laten doorslaan. De stroom valt dan uit en er moet een netbeheerder of elektricien langskomen om de stroom weer aan te krijgen.
• Verouderde bedrading
Wanneer de elektra oud is en niet goed onderhouden dan is er een kans dat het op een moment kapot gaat. De draden kunnen bijvoorbeeld minder goed geïsoleerd zijn of versleten. Hierdoor kan er eerder kortsluiting onstaan.
• Dieren
In uitzonderlijke gevallen gebeurt het dat er dieren terecht komen bij elektra. Denk aan een vogel die tegen een stroomkabel aanvliegt of knaagdieren, zoals muizen en ratten bedrading aanknagen. Wanneer dit gebeurt zal de stroom uitvallen. Dit gebeurt niet alleen in huizen maar ook vaak in trafo huisjes.
Wat te doen bij kortsluiting?
Kortsluiting kan ontstaan als een apparaat kapot is of als draden elkaar per ongeluk raken. Dit kan gevaarlijk zijn en een zekering of schakelaar kan uitschakelen om je te beschermen.
Haal alle apparaten uit het stopcontact
Om te achterhalen welk apparaat kortsluiting veroorzaakt:
- Haal de stekkers uit de stopcontacten in de ruimte of groep waar het probleem is.
- Zet de schakelaar in de kast weer omhoog – Controleer of de stroom nu blijft werken.
Steek de stekkers één voor één in
Sluit de apparaten een voor een weer aan. Als de stroom opnieuw uitvalt bij een bepaald apparaat, weet je dat dit het probleem veroorzaakt. Het kan helpen om dit apparaat niet meer te gebruiken of na te laten kijken door een professional.
Wat te doen bij overbelasting?
Overbelasting gebeurt als er te veel apparaten op één stroomgroep aangesloten zijn. Dit komt vooral voor in ruimtes zoals de keuken, waar meerdere grote apparaten staan.
Verminder het aantal apparaten die aanstaan
- Schakel enkele apparaten uit of trek de stekkers eruit om de belasting te verminderen.
- Zet de schakelaar weer omhoog in de groepenkast of vervang de stop in de stoppenkast.
Gebruik zware apparaten gespreid
Probeer zware apparaten zoals een wasmachine en vaatwasser niet tegelijkertijd te gebruiken op dezelfde groep.
Het aantal vermogen wat op 1 groep verbruikt kan worden is, bij een zekering van 16 ampere in totaalverbruik 3680watt. Als je zware apparaten in totaal meer verbruiken dan is er sprake van overbelasting. Spreid in dit geval de zwaardere apparaten over andere groepen door ze in een ander stopcontact te steken.
Wat moet ik doen als de storing niet in mijn huis zit?
Soms is er een grotere storing die buiten jouw huis ligt, bijvoorbeeld door werkzaamheden aan het elektriciteitsnet of door een defect bij de netbeheerder.
Controleer storingen bij de netbeheerder
Bij een grote stroomstoring kun je de website van nationale storingen bezoeken. Hierop is terug te vinden of er een storing is bij de netbeheerder en hoe lang het kan duren voor de stroom weer werkt.
Wacht tot de stroom terugkomt
Als het probleem bij de netbeheerder ligt, kun je meestal niet zelf iets doen. Volg de updates en wees geduldig. Vaak wordt de stroom binnen enkele uren hersteld.
Veelgestelde vragen over stroomstoringen
Heb je regelmatig stroomuitval? Dan kan er een probleem zijn in de bedrading of in de groepenkast zelf. In dit geval is het verstandig om een erkende elektricien te raadplegen voor een grondige controle.
Bij stroomuitval kun je gevoelige apparaten zoals computers en tv's het beste uitzetten of beschermen met een overspanningsbeveiliging.
Oudere stoppenkasten kunnen storingsgevoeliger zijn en missen vaak moderne beveiligingen. Een elektricien kan de kast vernieuwen of aanpassen voor meer veiligheid.
Een moderne groepenkast heeft vaak aardlekschakelaars en installatieautomaten die je veilig beschermen. Laat een vakman eens per paar jaar een controle uitvoeren om zeker te zijn van een veilige installatie.
Erkende elektricien inschakelen bij stroomstoringen
Als de stroomstoring zelf niet op te lossen is, is het verstandig om een erkende elektricien in te schakelen. Elektra Koning staat voor je klaar met deskundige kennis en ervaring om complexe stroomstoringen snel en veilig te verhelpen. Wij hebben veel kennis van alle soorten stoppenkasten en groepenkasten. Daarbij zijn goed bekend met veelvoorkomende, maar ook minder zichtbare stroomstoringen. Hierdoor kunnen we vaak snel en gemakkelijk de oorzaak achterhalen en oplossen.
Ook bieden we bij Elektra Koning 24/7 hulp aan op afstand. Onze helpdesk zit op elk moment van de dag klaar om ondersteuning te bieden bij stroomstoringen. Of het nu gaat om spoedhulp in de avond of een vraag over een simpelere storing, onze helpdesk helpen je stap voor stap verder. Twijfel niet en schakel Elektra Koning in bij stroomstoringen die je zelf niet kunt verhelpen.
ContactformulierBel onze helpdesk