Elektriciteit is super belangrijk in ons dagelijks leven. Het maakt alles van verlichting tot computers mogelijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn als het niet goed wordt onderhouden. Wist je dat elke dag in Nederland gemiddeld 8 branden ontstaan door slecht onderhouden elektrische installaties en apparaten? Vooral in bedrijven kan dit grote schade veroorzaken, bijvoorbeeld door stilstand in de bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er simpele dingen die je kunt doen om brand te voorkomen. Hier lees je 10 belangrijke tips om uw elektra te onderhouden!
- Laat een expert je elektriciteit installeren
- Laat regelmatig een temperatuurcontrole doen
- Benoem een installatieverantwoordelijke
- Gebruik geen verlengsnoeren als het niet nodig is
- Rol kabelhaspels altijd helemaal af
- Gebruik de meterkast niet als opbergruimte
- Gebruik de juiste bedrading
- Pas op voor scherpe ranen
- Vervang knipperende of gloeiende tl-buizen direct
- Sluit niet te veel apparaten op één stopcontact aan
1. Laat een expert je elektriciteit installeren
Als je iets aan je elektriciteit wilt veranderen, zoals extra stopcontacten of lichtpunten, laat dit dan altijd doen door een vakman. Elektriciteit is gevaarlijk en moet goed geïnstalleerd worden om brand te voorkomen.
2. Laat regelmatig een temperatuurcontrole doen
Een slimme manier om te checken of je elektriciteit veilig is, is door een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Met een speciale camera kan een expert zien of er warme plekken zijn waar overbelasting kan optreden. Dit helpt om problemen op tijd te ontdekken.
3. Benoem een installatieverantwoordelijke
Binnen een bedrijf is het belangrijk om één persoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de elektrische installatie. Deze persoon zorgt ervoor dat alles goed wordt onderhouden en weet wat te doen als er iets misgaat.
4. Gebruik geen verlengsnoeren als het niet nodig is
Probeer zo min mogelijk verlengsnoeren te gebruiken. Ze kunnen namelijk oververhit raken, vooral als je er meerdere apparaten aan hangt. Als het echt nodig is, zorg er dan voor dat de verlengsnoeren goed zijn aangesloten en niet te lang zijn opgerold.
5. Rol kabelhaspels altijd helemaal af
Als je een kabelhaspel gebruikt, zorg dan dat je de kabel altijd helemaal uitrolt, zelfs als je maar een klein stukje nodig hebt. In een opgerolde kabel kan de warmte niet goed weg, wat kan leiden tot oververhitting.
6. Gebruik de meterkast niet als opbergruimte
De meterkast is de plek waar je elektriciteitsinstallatie zit, en het is belangrijk om deze niet vol te stoppen met spullen. Brand door overbelasting komt vaak voor in de meterkast. Het is ook slim om een rookmelder in de meterkast te plaatsen, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt.
7. Gebruik de juiste bedrading
Zorg ervoor dat je altijd de juiste bedrading gebruikt. Een dunne draad kan oververhit raken als er teveel stroom doorheen gaat. Bijvoorbeeld, het is niet veilig om een zware apparaat zoals een straalkacheltje aan te sluiten op een dun draadje voor je speakers.
8. Pas op voor scherpe randen
Zorg ervoor dat er geen scherpe randen zijn in de meterkast of op plekken waar elektriciteitsdraden lopen. Als een draad beschadigd raakt, kan de weerstand toenemen, wat weer kan leiden tot oververhitting en brand.
9. Vervang knipperende of gloeiende TL-buizen direct
Als een TL-buis begint te knipperen of roodgloeiend wordt, vervang deze dan meteen. Door de hitte kan de buis breken en brand veroorzaken. De starter (de schakelaar voor de TL-buis) kan ook heet worden, en als hij blijft proberen de lamp aan te krijgen, kan het armatuur smelten.
10. Sluit niet te veel apparaten op één stopcontact aan
Probeer niet te veel apparaten op hetzelfde stopcontact aan te sluiten. Elke stopcontact heeft een limiet van hoeveel watt het veilig kan leveren. Als je teveel apparaten aansluit, kan het stopcontact oververhit raken en een brand veroorzaken. Een goede richtlijn is om maximaal 2500 watt te gebruiken voor alle apparaten samen.
Waarom zijn deze tips zo belangrijk?
Brand door elektriciteit komt vaker voor dan je denkt, maar veel van deze branden kunnen worden voorkomen met goede zorg en onderhoud. Door de bovenstaande tips op te volgen, maak je je bedrijf of huis veel veiliger. Het is niet alleen belangrijk voor jouw veiligheid, maar ook voor het beschermen van je spullen en het voorkomen van schade.
Dus, wees voorzichtig met elektriciteit en zorg ervoor dat alles goed wordt onderhouden. Als je twijfelt, laat dan altijd een expert kijken. Veiligheid is het allerbelangrijkste!