Home Blog Overstappen van 1 fase naar 3 fase

Overstappen van 1 fase naar 3 fase

Gepubliceerd op 14 februari 2023

Overstappen van 1 fase naar 3 fase.


Het overschakelen van 1 fase naar 3 fase is een belangrijke stap voor huishoudens en bedrijven die meer stroom nodig hebben dan de beperkte hoeveelheid die 1 fase biedt. Een 3 fase-aansluiting biedt namelijk drie keer zoveel stroom, wat betekent dat u uw apparaten en machines efficiënter en zonder onderbrekingen kunt gebruiken.

  • 1 fase | 1 x 35 ampère | 8.050   watt
  • 3 fase | 3 x 25 ampère | 17.250 watt
  • 3 fase + | 3 x 35 ampère | 24.150  watt

Het proces om van 1 fase naar 3 fase over te stappen begint met contact opnemen met de netbeheerder. Zij kunnen u informatie geven over de aansluitkosten en het vermogen dat beschikbaar is. Indien u hiervoor kiest kunt u het proces zelf uitvoeren, of u kunt ons machtigen en wij zorgen voor een volledige ontzorging.

Bovendien is 3 fase efficiënter, omdat de stroomsterkte gelijkmatiger is verdeeld over de drie dragers. Hierdoor is er minder sprake van spanningsverliezen en kunnen er meer apparaten aangesloten worden zonder stroomonderbreking.

Wanneer u besluit om de overstap naar 3 fase te maken, is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen hoofdstroom en installatie-stroom. Hoofdstroom is het elektrische vermogen dat wordt geleverd door de netbeheerder, terwijl installatie-stroom het vermogen is dat u intern in uw gebouw gebruikt. Dit betekent dat uw installatie stroom altijd minder is dan uw hoofdstroom, aangezien er altijd verliezen zijn tussen de levering en de eindgebruiker.

Bij de aanschaf en installatie van een nieuwe groepenkast is het belangrijk om te werken met een erkend elektricien die ervaring heeft met 3 fase-aansluitingen. Zij kunnen u helpen bij het uitkiezen van de juiste groepenkast en de installatie ervan verzorgen, zodat u verzekerd bent van een veilige en betrouwbare aansluiting.

In het kort: het overschakelen naar 3 fase biedt u de mogelijkheid om efficiënter en zonder onderbrekingen te werken, maar het is belangrijk om te begrijpen wat de vereisten en verantwoordelijkheden zijn. Neem contact op met de netbeheerder of machtig ons voor een volledige ontzorging. Werk samen met een erkend elektricien om uw 3 fase-aansluiting soepel en veilig te laten verlopen.

Zullen we afspreken?