Home Blog Waarom elektra laten inspecteren

Waarom elektra laten inspecteren

Gepubliceerd op 23 juli 2024

Veiligheid in huis is een belangrijk onderwerp waar veel mensen niet altijd evenveel aandacht aan besteden. Toch is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw huis veilig is, zowel voor uzelf als voor uw gezin. Het is daarom een goed idee om uw woning regelmatig te laten inspecteren op elektrotechnische veiligheid door een professionele elektricien.

Wat voor soort elektrische inspecties zijn er

Als je je huis veiliger wilt maken of gewoon wilt controleren of alles met je elektriciteit in orde is, zijn er verschillende soorten inspecties die je kunt laten uitvoeren. Hier is een overzicht van wat voor inspecties er zijn en waarom ze belangrijk zijn voor jouw huis:

Visuele Inspectie

Een deskundige kijkt naar de zichtbare onderdelen van je elektrische systeem, zoals draden, stopcontacten en schakelaars. Dit helpt om directe problemen op te sporen, zoals beschadigde draden of losse verbindingen, zonder ingewikkelde apparatuur.

Elektrische Veiligheidsinspectie

Een grondige inspectie waarbij wordt gecontroleerd of je elektrische systeem veilig is en goed werkt. Dit omvat het testen van aardlekschakelaars en zekeringen. Het zorgt ervoor dat je elektrische installatie voldoet aan de veiligheidsnormen en geen risico vormt voor brand of elektrische schokken.

NEN1010 Inspectie

Deze inspectie controleert of je elektrische systeem voldoet aan de NEN1010-norm, die regels bevat voor veilige elektrische installaties in woningen. Het zorgt ervoor dat je installatie up-to-date is met de huidige veiligheidsvoorschriften en voorkomt problemen in de toekomst.

NEN3140 Inspectie

Deze inspectie richt zich op de veiligheid bij het onderhoud en de werking van je elektrische systeem volgens de NEN3140-norm. Het biedt richtlijnen voor veilige werkmethoden en zorgt ervoor dat je systeem veilig is voor iedereen die ermee werkt, ook tijdens onderhoud.

NEN4010 Inspectie

De NEN 4010 Inspectie controleert of je elektrische systeem voldoet aan de NEN 4010-norm, die richtlijnen biedt voor veilige elektrische installaties in woningen en gebouwen. Deze inspectie kijkt naar de naleving van de normen die zijn opgesteld voor de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrische systemen.

Thermografische Inspectie

Hierbij wordt een speciale camera gebruikt om warme plekken in je elektrische systeem te vinden, die kunnen wijzen op problemen zoals oververhitting. Het helpt om verborgen problemen op te sporen voordat ze leiden tot brand of andere gevaarlijke situaties.

SCIOS

De SCIOS Inspectie is een belangrijke controle die wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van SCIOS, een stichting die normen en certificeringen biedt voor inspecties en onderhoud van technische installaties in utiliteitsgebouwen. Deze inspectie richt zich op het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrische systemen in commerciële en industriële omgevingen. De SCIOS Inspectie is cruciaal omdat het helpt om te zorgen dat elektrische installaties in grotere gebouwen veilig en operationeel blijven. Het zorgt ervoor dat je elektrische systemen voldoen aan de normen en richtlijnen van SCIOS, wat helpt om risico’s zoals brand of storingen te voorkomen.

Tijdens een SCIOS Inspectie wordt gecontroleerd of de elektrische installatie voldoet aan de eisen van verschillende SCIOS-normen. Dit omvat de volgende scopes:

• Scope 8: Inspectie van Elektrische Installaties
• Scope 10: Inspectie van Noodverlichting
• Scope 12: Inspectie van Brandmeldinstallaties

Welke inspectie heb ik nodig

Als je wilt weten of je elektrische systeem veilig en goed werkt, kan het zijn dat je een speciale inspectie nodig hebt. Dit hangt af van wat je precies wilt controleren. Het kan soms best lastig zijn om te bepalen welke inspectie je precies nodig hebt. Hieronder vindt je een lijst met inspectie per situatie

Visuele Inspectie
- Bij verhuizen naar een nieuw huis
- Voor of na grote verbouwingen
- Bij klachten of problemen
- Voor verkoop van je huis
Veiligheidsinspectie
- Na installatie of grote aanpassing
- Na oncidenten
- Bij zichtbare schade
- Bij extreme weersomstandigheden
NEN1010
- Bij een nieuwe installatie
- Bij uitbreidingen of aanpassingen
- Opleveringen bouwproject
- Eigendomsoverdracht
- Voor 
officiële Certificering
NEN3140
- Periodieke keuring
- Nieuwe installatie of aanpassingen
- Inbedrijfstelling installatie
- Inspecties door derder
- Aanpassing groepenkast
NEN4010
- Bij een nieuwe installatie
- Bij uitbreidingen of aanpassingen
- Opleveringen bouwproject
- Eigendomsoverdracht
- Voor officiële Certificering
Thermografische inspectie
- Preventief onderhoud
- Periodieke keuringen
- Na installatie of reparatie
- Bij hoog energie verbruik
- Bij stroomstoring of kortsluiting
SCIOS
Scope 8 - Inspectie laagspanningsinstallaties 
Scope 10 - Inspectie zonnepanelen
Scope 12 - Elektrische voertuigen







































Als je niet zeker weet welke inspectie bij jouw situatie past, kun je altijd contact opnemen met onze Helpdesk. Wij kunnen je telefonisch precies vertellen welke inspectie voor jou het beste is en wat je verder moet doen. Bel ons gerust voor persoonlijk advies!

Door een van deze inspecties uit te laten voeren, kun je ervoor zorgen dat je elektrische systeem veilig en betrouwbaar is. Het is een goede manier om problemen vroegtijdig op te sporen en je huis te beschermen tegen elektrische risico’s. Als je meer wilt weten of een inspectie wilt plannen, kun je contact opnemen met een erkende elektricien voor advies en hulp.

Elektra Contact Mascotte

Zullen we afspreken?